Засідання комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування пройшло на базі Боярської ЛДС НУБіП

У роботі засідання взяли участь представники нашої організації: перший віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний та науковець – еколог  доктор біологічних наук Василь Новицький.

    За всі роки незалежності комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування лише тричі присвячував свої засідання лісовому господарству. І крайнє – третє з темою проблемних питань лісової галузі – пройшло сьогодні на базі Боярської лісової дослідної станції НУБіП, щоб, за словами заступника голови комітету Олександра Маріковського, почути думку реальних практиків і освітян, які готують нове покоління лісівників.

Розпочали з гарної традиції: висаджування саджанців дубу і горобини на території центральної садиби.

Ректор університету Станіслав Ніколаєнко і директор Боярської ЛДС Анатолій Карпук представили учасникам засідання – народним депутатам України, виробничникам і представникам екологічних організацій – реалії і можливості підрозділу: виробничі, наукові і природоохоронні. Про наукову роботу, що проводиться на базі лабораторії лісової біотехнології, де працюють над посадковим матеріалом для лісовідновлення, біоенергетичних потреб тощо говорили начальник наукової частини ЛДС Олександр Мельник і завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук.

   Показали і виробничі потужності – столярне відділення, цех з переробки деревини (завдяки встановленню тут нової виробничої лінії цього року вперше почали відправляти готову продукцію на експорт). Велике зацікавлення викликала лісова пожежна станція: її стаціонарні пункти фіксують небезпеку, що виникає, і передають дані відповідним службам, а 15 пожежників і 30 співробітників лісової охорони завжди готові прибути на виклик. Причому все це – практично без жодної копійки бюджетного фінансування. Як результат, кількість пожеж в тутешніх лісах зменшилася в рази.

   Завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктор Маурер презентував продукцію розсадників Державного агентства лісових ресурсів – лісовий і садивний матеріал. Бо лісівникам найперше потрібно налагодити виробництво якісного садивного матеріалу, що забезпечить високу приживлюваність лісових культур і стійкість майбутніх насаджень. А машини та механізми для лісового господарства представив професор кафедри лісівництва Володимир Гриб.
   На різних локаціях Дзвінківського і Боярського лісництв господарі показали високопродуктивні соснові насадження та наукові стаціонари. Зокрема, завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Андрій Білоус інформував про наукові досліди колективу науковців, який він очолює, конкретні кроки з цифрової інвентаризації лісів тощо. Проблематику шкідників і хвороб лісових насаджень, всихання лісів підняла його колега доцент Наталія Пузріна. Виділення коштів на боротьбу з цим вкрай необхідне!

   Після екскурсії лісовими масивами і розпочалося власне засідання комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.
Станіслав Ніколаєнко насамперед наголосив: українське лісове господарство потребує інноваційного підходу. І те, що роблять сьогодні у Боярській ЛДС – цьому унікальному науковому майданчику, – найкраще тому підтвердження. І у жодному разі не можна допустити переведення лісових масивів цієї станції в статус національного парку, бо це загубить багаторічні і ефективні результати роботи її працівників, зазначив він, звертаючись до народних депутатів.
   Про можливості ННІ лісового і садово-паркового господарства розповів його директор Петро Лакида.
   Власне, все побачене і почуте від науковців НУБіП і виробничників Боярської ЛДС під час поїздки лісовими масивами відбите у інформації в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталія Дудки. Мова йшла про інвентаризацію лісів, протидію проблемі їхнього всихання, боротьбу з лісовими пожежами. З останнім пунктом перегукувався і виступ голови Товариства лісівників України Юрія Марчука, що стосувався причин лісових пожеж та шляхів їхнього подолання.  
  Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь  Віктор Червоний розповів про досвід ведення  мисливського господарства в країнах ЄС.    

   Народний депутат України Олександр Матусевич, зазначивши, що Боярська лісодослідна станція як державне підприємство – це приклад ефективного ведення господарювання, підкреслив, що лісова галузь, яку за останні роки постійно знищували, потребує допомоги. І на цю допомогу від парламенту може розраховувати.
   Заступник голови комітету Олена Криворучкіна, підсумовуючи результати зустрічі, підкреслила – вона дійсно була конструктивною, а організація прийому засідання господарями – на високому рівні. І хоча проблеми галузі поки що нікуди не ділися, надихає той потенціал, який учасники засідання сьогодні побачили.  Валентин Обрамбальський

https://nubip.edu.ua/node/68759?fbclid=IwAR2KuP_FHnmlazetZnNuqVwJOzjWy9HHFQzBlm2vO5RT2kE8rBv7_sXAC2I